Huszonnégy képkocka

Filmekről szenvedéllyel

A nem tökéletes néha pont elég - Így vagy tökéletes
Magyar Mozgókép Fesztivál 1.

Június 23-26 között zajlott az első Magyar Mozgókép Fesztivál Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A rendezvény célja, hogy bemutassa az elmúlt év, illetve a pandémia miatt, az elmúlt két év magyar filmtermését, teret adva a nagyjátékfilmek mellett a tévéfilmeknek, rövidfilmeknek, aminációknak és a dokumentumfilmeknek is. A négy nap során több mint nyolcvan alkotás megnézésére volt lehetőség, míg mellettük beszélgetések és szakmai programok zajlottak, illetve régi klasszikusokat is láthatott a közönség.

i_gy_vagy_to_ke_letes_plaka_t.jpeg

A mozgóképfesztivál szerdán este Varsics Péter Így vagy tökéletes című romantikus komédiájával vette kezdetét. A film a zsáner egy alapvető kliséjén alapul: adott egy férfi és egy nő, akik nem illenek össze, de nem csak személyiségükben különbözőek, hanem az érdekeik is ellentétesek, mégis úgy hozza a véletlen, hogy egymás mellé sodródnak. András (Fekete Ernő) egy menő és sikeres reklámügynökségnél kreatív vezető, akinek az első regénye, a Kitöltési útmutató halotti bizonyítványhoz teljes kudarc, a szakma utálja, az olvasók nem veszik, miközben a második könyvével sehogy sem halad. Ezzel szemben Tordai Kata (Béres Márta) egy afféle önsegítő könyv írója, akinek kiterjedt rajongótábora van, még András lánya is az ő művét olvassa.

Andrást és Katát egy kritikus pocskondiázó szavai hozzák össze, és úgy alakul, hogy mindketten profitálnak a köztük kialakuló kapcsolatból. Miután Kata megtudja, hogy a pasija a legjobb barátnőjével csalta meg, András társaságot és felejtést jelent, a férfi számára viszont a kapcsolat marketingkampányként (is) szolgál, a közös fotók az Instragramon komolyan megdobják az Útmutató... eladási számait.

A végkifejletet nem nehéz kitalálni, mert az Így vagy tökéletes alapjában véve tartja a rom-komok megszokott dramaturgiai ívét, miszerint András és Kata fokozatosan egyre közelebb kerül egymáshoz, amíg a férfi hátsó szándéka le nem lepleződik. Ugyanakkor Varsics Péter a film premierje előtt elmesélte, hogy azzal a feltétellel vállalta a rendezést, ha valamennyire beleviheti a saját elképzeléseit, gondolatait is, és nem csak egy magyarra átültetett amerikai kliséhalmazt forgat le. Így lehetséges, hogy életszagúbb, emberibb történetet kap a néző a zsánertől megszokottnál. 

i_gy_vagy_to_ke_letes1.jpeg

Az összkép mellett a részletek is szórakoztatóak: egyes jelenetek, mint például a kudarcba fulladó szeretkezés, őszinte nevetést váltanak ki, mások inkább meghatóak vagy elgondolkodásra késztetőek – és mindez akár három percen belül. Ráadásul a két főszereplőben több mélység van, mint amit az ember egy romantikus komédiától alapvetően elvárna. András a reklámból fényűzően él, miközben művésznek képzeli magát, pedig csak sikertelen író, és meg csak nem is az a típus, akinek csak egy rúgás vagy inspiráció kell. Egyszerűen menthetetlenül rossz, ez kiderül az elhangzó regényrészletekből. A nagyon jól sikerült, frappáns, humoros párbeszédek mellett ez a forgatókönyvíró Csurgó Csaba egyik nagy teljesítménye a filmben: higgyük el, hihetetlen erőfeszítés és tudatos koncentrálás kell egy ennyire rossz szöveg létrehozásához. Kata mindennek az ellentéte, könnyedén veszi, élvezi a sikert és a közönség szeretetét, mindeközben jó oka van annak, hogy pont önsegítő könyveket kezdett írni. Dramaturgiailag szokatlan ebben a zsánerben a múltbeli eseményeket felidéző flashbackek bevágása, amelyek mindkét karakternél megmutatják, hogy az életükben melyek voltak a meghatározó fordulatok, és ezek finoman, árnyaltan hogyan hatnak a jelenbeli életükre.

A főszereplőválasztás szintén szembe megy a romantikus komédiák esetében megszokottal. Fekete Ernő nem kapott még mozifilmben főszerepet, Béres Mártának pedig ez egyenesen az első filmes megjelenése. András néha bumfordi, morcos karaterére Ernő tökéletes választás, míg Márta Kataként hétköznapi a szó legjobb értelmében, és a belső vonásaitól válik elbűvölővé. A két főhős mellett a rövid szerepekben ugyanakkor jóval ismertebb színészek villannak meg: Kata ex-pasijaként Lengyel Tamás tűnik fel vagy egy rövid, de annál szórakoztatóbb és szürreálisabb jelenetben Thuróczy Szabolcsot láthatjuk.

Az Így vagy tökéletes szórakoztató és kedves, ám – hogy stílusos legyek – messze nem tökéletes film. Egyes jelenetek feleslegesek vagy kevésbé jól sikerültek, és bár a végkifejlet ugyan szépen keretet ad a filmnek, mégsem igazán hiteles, mert a megoldás kívülről érkezik – a filmben pedig addig a pontig hiányoztak az ilyen módszerek. Mindezzel együtt Varsics Péter megérdemelten hozta el a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválról. Filmje fontos lépés lehet a magyar romantikus komédiák történetében, arra biztatja alkotókat, hogy a jövőben ne az amerikai klisék koppintásában és altesti poénokban gondolkozzanak, hanem merjék (még) egy kicsit még bátrabban kezelni a zsáner kereteit.

Az Így vagy tökéletes előreláthatólag augusztus közepén kerül a mozikba.

10/7.5

 

 

 

 

 

Huszonnégy képkocka

Filmkritikák, mozihoz és filmekhez kapcsolódó elemzések, események, kalandok a magyar filmgyártásban - vagyis minden, ami film.

Friss topikok

süti beállítások módosítása